Przejdź do treści

Wnętrza publiczne

Niezaprzeczalnie, obok smacznego jedzenia oraz profesjonalnej i przyjaznej gościom obsługi, niezwykle ważny jest odpowiedni klimat, który będzie temu sprzyjał. Z pewnością niedostosowana do menu aranżacja przestrzeni restauracji lub kawiarni sprawi, że klienci będą czuć się nieswojo i coraz rzadziej odwiedzać lokal. A zatem koniecznością jest, by właściciel, a raczej restaurator, planując charakter jadłospisu, odpowiednio dostosował do niego wystrój wnętrza. Nie jest to zadanie łatwe, ponieważ projektowanie restauracji musi uwzględniać wiele czynników, które znacząco przyczynią się do sukcesu, a więc sali pełnej gości, zarówno w postaci stałych bywalców, jak i nowych klientów, ściągniętych pozytywną famą.

Sklepy

Kawiarnie

Puby

Restauracje

Salony

Czystość kulinarnych doznań

Jednym z najważniejszych czynników wpływających na odczuwanie przyjemności z jedzenia jest zastosowanie klimatyzacji w restauracji. Musimy zdawać sobie sprawę, że bliskość kuchni i generowane w niej zapachy przenikają nierzadko salę, co w znacznym stopniu może zmienić nasze doznania kulinarne i dlatego tak ważna jest odpowiednio zaprojektowana klimatyzacja dostosowana również do jej układu przestrzennego. A do tego wygląd stolików, odpowiednia zastawa, oświetlenie, nienachalne muzyczne tło i wiele innych elementów doskonale wkomponowanych w przestrzeń to klucz do sukcesu restauracji funkcjonujących w Bielsku-Białej i okolicach, dla których jesteśmy w stanie taki klucz stworzyć.

Restauracje, kawiarnia, puby

Oczywiście, jak każdy biznes, tak i restauracja powinna przynosić nam zyski, ale dla restauratora nie jest to cel nadrzędny, choć konieczny, by godziwie funkcjonować.
W każdym razie chęć osiągania jak największych profitów często przynosi odwrotny skutek, ponieważ nierzadko osiągając sukces kulinarny, decydujemy się na dostawianie stolików, a więc wtłoczenie w przestrzeń sali zbyt dużo elementów, które nie sprzyjają swobodnej deliberacji nad potrawami. Trudno też o skupienie, gdy ktoś zagląda ci do talerza. Musimy koniecznie zachować równowagę, by zapewnić gościom dużą dozę intymności i komfortu przebywania w przyjaznej atmosferze. Warto także zwrócić uwagę na inną sprawę, która znacząco wpływa na brak ich akceptacji, a więc ustawianie stolików w miejscach, gdzie nikt nie chce przebywać: w pobliżu toalet, obok wejścia głównego i do kuchni oraz na środku sali. Projektowanie przestrzeni restauracji musi uwzględniać ten na pozór nieznaczący aspekt i zastosowanie takich rozwiązań, które efektywnie usuną problem, przyczyniając się jednocześnie do stworzenia niebanalnej wizualizacji

Wizualizacje